Založ si blog

Pivovrava 2 – z teplého piva vás priam zamrazí

 
Apivoko vravím – piť pivo samému je hriech. Ešte väčší hriech je nepiť pivo / bárs aj samému /. S pivom sa dobre medituje, rozjíma … ak sa vám podarí zostať samému a nepovšimnutému, iba s pohárom piva. Taká chvíľa je v krčme vzácna, je to skoro sviatok, a to by sa malo čo …? No, samozrejme, zapiť!
 
Dá sa aj s pivom rozprávať. V myšlienkach, v tichosti, ale niekedy aj nahlas. Vtedy si vás určite všimnú. A môžete si aj zanôtiť.
 
Pivo treba pohladiť očami, pokochať sa jeho slnkovozlatistou farbou / hrôza ak vám prinesú v pohári mútne pivo! /, presvitajúcou cez steny starého krígla s rúčkou na ľavej strane / pre ľavákov /, ktorý si pamätá ešte časy, keď pivo stálo dve koruny československé. Ak nie, tak aspoň z bezručkovitého pohára, výmyslu to neodborníkov novších čias, v ktorom sa vám od rúk pivo zohrieva. Na vrchu so snehobielou čiapočkou, niekedy baretkou, niekedy aj ušiankou, ktorá má byť povinnou výbavou každého načapovaného piva a ktorá má podľa znalcov vydržať navrchu aspoň desať minút. Lenže kto by čakal za prvým odpitím desať minút …?!
 
A ak je pena smotanovohustá, môj striebrovlasý priateľ sa prenesie o veľa desiatok rokov späť, ponorí bradu do pivovej peny, ktorá mu na nej zostala nalepená, a nikto tento jav nedokáže nazvať ináč ako Lenin v Říjnu. / Pre mladú generáciu: heslo Lenin nájdete v encyklopédii a slovo říjen v česko – slovenskom prekladovom slovníku/. Je priam trestným činom / a za to by sa malo zatvárať /, ak vám donesú pivo nevychladené. Bŕŕŕŕŕ!!! Z teplého piva vás priam zamrazí. Poďakujte, nezapleťte a opusťte krčmu! Alebo, zavarujbože, niekde je zvykom doniesť pivo vyvetrané, bez iskry / rozumej říz!/, ktoré odpočívalo na dne súdka nielen od včerajška, ale niekedy aj niekoľko dní.
 
Na Balkáne, na tom zaostalom Balkáne, majú taký nepekný zvyk, nedočapovaný súdok večer po záverečnej zlikvidovať vyliatím nezužitkovaného zvyšku piva do odpadu, alebo ho niekedy ponúknu v rámci reklamy tesne pred záverečnou – zadarmo! Fuj, hanba im! A ešte som na Balkáne zistil, že pivo sa dá aj dočapovať, ba niekedy aj nadčapovať, a na vašu žiadosť vám ho načapujú do zmrazeného krígla. Na druhej strane – v niektorých krčmách sa za veľké pivo považujú štvordecové poháre, takže si všímajte nápojový lístok či reklamu.
 
A započúvali ste sa niekedy, ako pivo šumí? …

 
 
 juraji

ilustroval: Juraji Kováč
 
predošlý článok ……………….. nasledujúci

Feferónky 73

24.04.2024

Alkoholici a fajčiari môžu byť spokojní. Na orgány sa nehodia. Dobrí ľudia majú v živote len malú šancu uplatniť sa – svet patrí kurvám! .

Feferónky 72

22.04.2024

V minulosti bol sex alternatívou k debilným seriálom. Zvláštne znamenie: Bez pírsingu, bez tetovania, psa nemá. .

Zo Zvyku

20.04.2024

Na Matku Zem sme zanevreli Na pretras prišli Nebesá Zvyká si trpák na povely A jeho duša neplesá .

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,240
Celková čítanosť: 5694818x
Priemerná čítanosť článkov: 2542x

Autor blogu

Archív