Založ si blog

Pivovrava 3 – pivo je ako žena, dobré pivo je ako dobrá žena

 
Apivo započúvali ste sa niekedy, ako pivo šumí? Nehanbite sa priložte si čerstvo načapované pivo k uchu. Počujete v ňom šum jačmenného poľa za jarného vetra. Kto chce, môže si vypočuť celú rozprávku.
 
A ešte som na tom zaostalom Balkáne zistil, že k pivu vám bežne sami od seba prinesú oriešky, slané tyčinky, zemiakové lupienky, syr, rybku či mnohé iné dobroty / napríklad aj jemne narezanú osolenú či naoctovanú mrkvu / a vôbec za to nemusíte priplácať, je to v základnej „výbave“ piva. A ak zostanete verný tej istej krčme, bežne máte tretie či štvrté pivo ako pozornosť podniku, prípadne vám donesú štamprlíček nejakej miestnej špeciality. Hnusný Balkán!
 
A s hrôzou zistíte, že obsluhujúci personál sa na vás usmieva, je čisto oblečený v podnikovej „rovnošate“, a ak práve neobsluhuje, ochotne sa porozpráva s hosťom, poinformuje ho o tom, čo ho zaujíma … A obsluhuje sa s úsmevom. Čašník či čašníčka sa na vás usmieva, a nechodí, neťahá nohy za sebou / bárs je už polnoc a je na nohách od rána /, ale chodí priam tanečným krokom, vznáša sa, pláva … A krígel pred vás položí jemne, akoby bol z krištáľu. Po stenách poháru pivo nesteká. Keď sa opriete o stôl, lakte sa vám na neho neprilepia.
  
Ak chcete niečo aj konzumovať, pred každým novým hosťom sa prestrie nový, čistý, bárs aj papierový obrus. Páči sa vám podnikový pohár a chceli by ste ho mať vo svojej domácej zbierke? Netreba kradnúť. Stačí naznačiť … Ochotne vám ho podarujú. Najmä ak ste štamgastom. Ale podmienka to nie je. Teda vo svete sú aj takéto pivné zvyky. A to nie je rozprávka ani žiadny iný výmysel. Dokonca ani to, že keď nemáte „drobné“ na zaplatenie a čašník ani majiteľ nemá drobné, aby vám vydal, on sám vám navrhne, že zaplatíte pri ďalšej návšteve podniku.
  
Ako len môžu byť takí dôverčiví?! A už ste zažili, že vám, cudzincovi, čašník nesprávne vydá / vo váš neprospech /, nájde si vás v meste alebo vás dohoní za mestom a s ponižujúcim ospravedlnením vám vráti sumu, o ktorú vás nechtiac obral.
 
Veru pivo je ako žena, dobré pivo ako dobrá žena …
 
 
 zena350s

 ilustroval: Juraji Kováč
 
predošlý článok ……………….. nasledujúci

Zloba

18.04.2024

Potmolím sa, kade cesty nevedú Neklenú sa nad vodami mosty Sŕknem dúšok živej vody od smädu Sníva Duša, kým sa telo postí .

Osamelosť

16.04.2024

Osamelý balón tŕnie na nebi Osamelý koráb morom pláva Osamelo klonujú sa améby Osamelej päte chýba hlava .

Feferónky 71

14.04.2024

Nech vás dnešok netrápi – zajtra bude horšie. Keby bolo jablko spadlo na hlavu Adamovi, možno by sa bol včas spamätal. .

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,237
Celková čítanosť: 5686355x
Priemerná čítanosť článkov: 2542x

Autor blogu

Archív