Založ si blog

Dvojičky

Dávno to bolo, nejaké štyri desaťročia späť. V Prešove, meste mojich študentských výstrelkov. Môj dobrý priateľ Janko Tlučák z Pohorelej ma nahováral, aby sme sa šli pozrieť do „kulturáku“ na vystúpenie detských folklórnych súborov. Snáď to bol festival… vystúpenia trvali dva dni. Možno ma ta Janko ťahal  preto, že tam vystupoval aj súbor z jeho rodnej obce (vrátane krásnych Horehroniek, ktorým sa už začínali zapaľovať lýtka) a on sám pred málo rokmi v ňom účinkoval. Spočiatku som váhal… folklór… ešte k tomu detský… nás v tom čase lákali hviezdy pop musik. -Ak sa ti to nebude páčiť, pôjdeme na pivo, -povedal Jano, a to ma presvedčilo. Janko bol dobrý kamarát, aj športovec. Vyboxoval som s ním jedno kolo, presnejšie on so mnou, ja som iba poskakoval a schytal pár kamarátskych rán. Viac ma do ringu nikto nedostal. Potom si dvakrát zlomil kľučnú kosť, stal sa vychovávateľom. Ale to bolo trochu neskôr.  Šli sme sa teda pozrieť na tie detské súbory. Tance, spevy, hry… od drobčekov predškolského veku až po starší dorast (vtedy tínedžeri ešte neboli). Prvé číslo, druhé, tretie… taká krása, že aj na pivo som zabudol. A vrátili sme sa aj na druhý deň. Večer sme strávili v bare vo Hviezde pri vínku, na ktoré nás pozval istý, takmer náš rovesník, mladý učiteľ a Jankov známy Horehronec. Zaplatil to všetko a ja som zistil, že Horehronci sú síce tvrdí chlapi, ale s mäkkým srdcom.  A kamaráti.

Nech si hovorí, kto chce čo chce, ja som odvtedy presvedčený, že v umení (ale aj v živote) hádam nemôže byť nič krajšieho ako pohľad na deti, nazretie do ich čistej, dospelosťou neskazenej duše. Je jedno, či je to dieťa čierne, či biele, alebo šikmooké, či je slovenské, maďarské, rusínske abo rómske…Všetky dokážu dojať k slzám. (Spomenul som si na rómskeho chlapčeka v našej TV v detskej Superstar, ktorý hral na „saxíku“ s Félixom Slováčkom. Aj mnohé iné…)
 
O to viac zaujme, ak sa na scéne ukážu súrodenci, alebo dokonca dvojičky, ktoré sa navzájom podobajú ako vajce vajcu (alebo skôr kindervajce kindervajcu). Sovensko také talenty má napríklad v sestrách – dvojičkách Veronike a Daniele Nízlových (nar. 15.5.1986, dúfam, že v tomto veku sa to ešte prezradiť môže), ktoré začínali s verejnými vystúpeniami približne vo svojich desiatich rokoch v detskej súťaži Hviezdička (1996) a dnes zaujmú ako svojim spevom, tak aj ako milé mladé dámy. Pri vyhľadávaní dvojičiek na internete (mám na mysli iba umelecké) ma však vietor zavial aj trochu východnejšie (zostávame však stále v slovanskom svete), kde tiež existujú podobné Tweensky.

Narodené v Kursku 14. januára 1997, Mária a Anastasia Tolmačovove (Мария и Анастасия Толмачёвы). Akoby jedna druhej z oka vypadli. Ich matka Marina Vladimirovna má hudobné vzdelanie a pracuje v oblasti hudby (bližšie zaradenie sa mi nepodarilo zistiť), otec Andrej je smenovým majstrom v nemenovanom podniku.

Matka si záujem dcér o hudbu všimla, keď mali asi štyri roky. Opakovali a pospevovali si pesničky z detských animovaných filmov či seriálov. Čoskoro samy začali vymýšľať a premieňať slová či melódiu. Keď mali 6 rokov, zapísali ich teda rodičia do estrádneho súboru Svrček (Сверчёк). Dievčatá boli veľmi aktívne a pod vedením odborných vedúcich sa ich talent prejavoval čoraz viac. Roku 2006 ako deväťročné sa zúčastnili súťaže Eurovízie Detská pieseň, ktorá sa v onom roku konala v Bukurešti. Vystúpili s pesničkou Весенний джаз (Jarný džez), ktorú si zložili samy s maminou pomocou.  A oslnili! Spomedzi 14 zúčastnených európskych krajín sa umiestnili najvyššie. Na prvé miesto ich delegovalo sedem rozhodcov.  Získali 154 bodov. Druhé Bielorusko 129 a tretie Švédsko 116. Zabrala  určite aj spontánnosť s akou vystúpili, choreografia…aj nežné slovanské tváričky. Zaradili sa medzi najpopulárnejšie osobnosti roka v Rusku za rok 2006.

O rok neskôr si zahrali hlavné úlohy v novoročnom muzikali Королевство кривых зeркал (Kráľovstvo krivých zrkadiel), a to po boku kráľovnej ruského a sovietskeho popu Ally Pugačevovej. Spolu zaspievali pasáž Din-Don, a samostatne v podaní dievčatiek zaznela Allina pieseň Арлекино (Harlekýn).

Roku 2007 sa zúčastnili na otváracom ceremoniáli festivalu Славянский базар (Slovanský jarmok – alebo trhovisko…). V tom istom roku vychádza ich album Половинки (Polovičky). Priebežne vystupujú na pozvanie v rôznych mestách Ruska.

Hosťovsky vystúpili na festivale Eurovíze Detská pieseň 2008. Dvojičky dozrievajú umelecky aj vekovo a už dnes sú to naozajstné hviezdy (Možno až odniekiaľ zo súhvezdia Oriona). Často vystupujú spolu s inými spevákmi. Našiel som napríklad nahrávku so spevákom vystupujúcim pod menom Timati (nar. 1983, vlastným menom Timur Iľdarovič Junusov, tatársko-židovského pôvodu, brejker, patriaci k tamojšej smotánke) a tiež spoločné vystúpenie s podobnou chlapčenskou hviezdičkou ruského popu menom Vlad (Vladislav) Vitaljevič Krutskikh (nar. 1995),  s veľkou budúcnosťou, ak mu to nepokazí zmena hlasu mutáciou. (O ňom snáď niekedy v budúcnosti, ale zaujal ma.). A poradia si (ako v Rusku hádam každý) aj s frontovými motívmi (npr. Kaťuša)

Slov stačilo, započúvajme sa…
 
санта лучия   Santa Lucia


1-е место на детском Евровидении-2006/1st place on Junior Eurovision Song Contest 2006     – Víťazná Detská pieseň 2006,ktorá ich vyniesla na výslnie

Весенний джаз   jarný džez.  Zložili ju sami s pomocou mamy, kto chce spievať spolu s nimi, prosím, slová pripája


Мы идем по городу, солнышко светит,
Люди улыбаются, глядя на нас.
– Посмотрите, как похожи!
Близнецы мы, ну и что же?
Мы идем по людной улице и поем весенний джаз!

О том, что кончилась зима,
Невероятная зима,
Зима 2006 года.
И к нам опять идет весна,
Такая юная весна,
И снова просыпается природа.

Тормозят водители на перекрестке,
Постовой с улыбкой пропускает нас,
– Ну девчонки, молодцы! Проходите близнецы!
Мы идем по главной улице и поем весенний джаз!

О том что кончилась зима,
Опять оттаяли дома,
И нет плохой погоды у природы.
Проснись и пой, пришла она,
Такая юная весна,
Весна 2006 года.
 
половинки    polovičky (z rovnomenného albumu)


лошадь   kôň


барыня   pani (vo feudálnom ponímaní, tiež názov ľudového tanca a piesne) ?Báryňu  sa učil tancovať na protézach Alexej Meresjev – B. Polevoj, Príbeh ozajstného človeka…


поднимись над суетой   povznes sa nad zhonom


в синем море    v modrom mori


арлекино (песня Аллы Пугачёвой)   Harlekýn


капитан   kapitán (z filmu Deti kapitána Granta)


пиполино    pipolino  (meno psíka, ktorý sa stratil)


поднимись над суетой – просто  povznes sa nad zhonom  jednoducho (hit roku 2010)


катюша   kaťuša


 
timati – black star ruského popu

тимати (rapp) и толмачёвы   оставайся, мальчик, с нами  spolu s Timatim

chlapček, zostaň s nami


 
крутских, толмачёвы  (2008)   s vladom krutskich

дин дин донг


 
vlad krutskikh

влад крутских  vlad krutskich -keď som ho už spomenul, zopár ukážok…




 
D r a g o   piatok 13. 05.2011

Štyri Nočné Obdobia

29.03.2024

Márne ma hľadáš tam, kde nie som V tele je Duša ukrytá Dal som sa uniesť letným lesom Nabažil som sa dosýta .

V Krajine

27.03.2024

Doba je bizarná Život je skapatý Čo ráno platilo Večer už neplatí .

Feferónky 67

25.03.2024

Nie ten je priateľ, kto ťa opitého dvíha zo zeme, ale ten, kto si k tebe ľahne. . Kam sa hrabe ženská logika na ženskú fantáziu! .

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,227
Celková čítanosť: 5658938x
Priemerná čítanosť článkov: 2541x

Autor blogu

Archív