Založ si blog

Trepaňe po bľachoj… alebo… Heavy metal

Piťo slucha u radijove koncert metalovej skupiny. Pita še oca:
-Apo, už sce čuľi daco take?
-Čul, sinu… Raz ket še zražiľi dva nakladne vlaki. U jednim buľi 
prazne kanti od mľika a u druhim šviňi kvičeľi. 
 
Niekedy som vymyslel preklad výrazu Heavy Metal do východniarčiny – Trepaňe po bľachoj  (bľacha = plech)
 
Keby mi bol  niekto pred pár dňami povedal, že sa započúvam do metalovej hudby,  vysmial by som ho. Mám už svoje roky a trochu iný vkus.  Lenže cesty Pána sú nevyspytateľné… A tie moje niekedy tiež. Rád blúdim bezcieľne prírodou, lesom, ulicami miest… až kým nezablúdim (už sami to stalo viackrát). Tentokrát sa mi podarilo zablúdiť na You Tube. Veď viete, ako to tam chodí. Do oka mi padli mená starých slovanských božstiev, teda pohanských alebo prírodných, ako sa tomu dnes hovorí, a ktoré (čuduj sa svete) sa dnes vracajú do povedomia najmä u mládeže, a to takmer po celej Zemeguli (všade svoje vlastné, pravdaže). Únik zo súčasnej, nie najružovejšej, reality. Buďme úprimní – takmer všetky kresťanské sviatky majú svoje korene v pohanstve, alebo s ním nejako súvisia.  

Priemerne rozhľadený našinec vie niečo o bohoch starovekého Grécka, Ríma, prípadne Egypta. Niektorí poznajú ešte zopár božstiev Blízkeho Východu prostredníctvom Biblie. Čo nám však povedia mená Svarog, Svarožič, Radegost, Lada, Perún, Jarilo, Veles, Mokoš, Ľuba, Svantovít, Triglav, Rod, Rožanice, Vesna,  … mohol by som menovať desiatky, a možno aj stovky mien. Sú to božstvá našich slovanských prapredkov, ktorým vzdávali úctu a prinášali ďakovné a prosebné obete – trošku z úrody, trošku medu, mlieka, niečo z uloveného zvieraťa. (O ľudských obetiach u slovanských pohanov som sa zatiaľ nedočítal) To všetko (a ešte omnoho viac) sme tu mali. Všetci Slovania – východní, západní, južní. Každý svoje, ale aj spoločné božstvá, aj keď sa niekedy ich mená rôznili. Naša história nezačínala Veľkou Moravou. Naši predkovia tu boli oveľa skôr. Slovania sídlili oveľa západnejšie, ako je tomu dnes (a nenárokujeme si preto právo na oné územia).   Chýbalo nám, bohužiaľ, písmo. Sami o sebe sme sa začali zmieňovať písomne naozaj vďaka Konštantínovi Filozofovi a jeho bratovi Metodovi. Dnes zliepame kusé zmienky o sebe z diel cudzích autorov, archeológovia robia, čo môžu.   

Téma môjmu srdcu blízka – ako staroveká (čiastočne stredoveká) história, tak aj (a najmä) mytológie národov sveta, tým viac tie, ktoré sú nám blízke. Preto mnou „cuklo“, keď som pred pár dňami na spomínanom You Tube prečítal  mená niekoľkých slovanských božstiev. 

Klikol som… Zavesený na strome veľký bubon či gong a dievčina v dobovom oblečení, ktorá do neho bije. Akýsi pohanský obrad… Hudba akási čudná, tiež akoby obradná, postupne silnie… Na počudovanie sa mi to začína páčiť. Klikám ďalšiu pesničku, ešte jednu… Zaujme ma nielen spev a hudba, ale aj takzvané klipy. Až teraz sa rozhodnem a prečítam si, kto vlastne sú tí, na ktorých pozerám, koho počúvam. Až teraz sa dozvedám, že sa mi páči – metál. Dokonca heavy..
 
Arkona – tak sa volá metalová skupina, ktorá ma zaujala. 

Arkona (Jaromarsburg) je najsevernejší mys na poloostrove Wittow na Rujane v dnešnom Nemecku. Mys vybieha do Baltického mora. Tu, na tomto mieste, sa nachádzalo veľké slovanské kultové stredisko a bolo tu aj slovanské hradisko. Až kým ho roku 1168 nezničil dánsky kráľ Valdemar I. Veľký. 
 
obrázok – Arkona na Rujne (rekonštrukcia)   
 
Odtiaľ teda pochádza názov moskovskej metalovej skupiny. Ide o skupinu typu Pagan-metal, ktorá sa vyvinula z Folk-metalu a Viking-metalu.  Hlavným skladateľom, textárom a zároveň vokálom skupiny je – žena. Maša „Scream“. Ďalšie osoby a obsadenie: Sergej „Lazar“ – gitara, Ruslan „Knieža“ – basgitara, Vlad „Artist“ – bicie, Vladimir „Volk (Vlk)“ – dychové. Občas dochádza k výmene členov skupiny. 

Zrod Arkony sa datuje do roku 2002, miesto vzniku – Moskva. Zakladajúcimi členmi boli spomínaná Maša „Scream“  Archipova a Alexander „Warlock“ Koroľov. 

Pôvodne sa skupina menovala Hyperborea

Krajina Hyperborea a jej obyvatelia Hyperborejci pochádzajú z gréckej mytológie. Hyperboea je rovnako záhadná ako Atlantída. Nachádzala sa ďaleko Severe, bola krajinou milých a šťastných ľudí, ktorí nepoznali vojny, niekde pri mori a s lesmi. Do Hyperborey odchádzal rok čo rok  stráviť zimu boh Apollón. Dodnes ju hľadáme od Islandu po Škandináviu, a hádam už od Tatier ďalej a sever. (Bóreas, syn Aeolov, je bohom severného vetra). Názory sa rôznia a nikto nič nedokázal. Iba hypotézy. 

…Nechal som sa uniesť (aj bez fľaše whisky)…a rád. 

Čoskoro však bola skupina premenovaná do dnešnej podoby. Spočiatku vystupovala po boku iných skupín – Butterfly Temple, Pagan Reign, Svarga, Rossomahaar.  Potom sa skupina na krátky čas odmlčala, aby sa na scéne opätovne objavila rok 2004.  Vydáva album Возрождение – Znovuzrodenie, Rnesancia. Vzápätí za ním album  Lepta (Ak je to z gréčtiny, tak to môžu byť Minúty, ale rovnako sa volajú aj dnešné eurocenty či drobné k bývalej drachme).  Skupina sa zaraďuje medzi najlepšie svojho druhu. Ďalšie albumy: 2005  Во славу Великим–   Na slávu Veľkých, 2006 Жизнь во славу – Život kvôli sláve. 2007 От сердца к Небу – Od srdca k Nebu, 2008 Napalm Records, 2009 Гой, Роде, гой! – Hoj, Rode, hej!(Rod = Boh – pôvodca života a rodu, duch predkov, ochranca rodiny a domu), Ночь Велесова – Noc Velesova (Veles – z lesného démona sa vyvinul na jedného z najznámejších slovanských bohov – boh lesa, ochranca stád a pastierov, spojený aj s plodnosťou a úrodou. Po nástupe kresťanstva mu pripadla funkcia diabla…)
 
Kto chce, nech sa započúva,…zapozerá,…kto nechce, nemusí…
 
Слався, Русь!   – Rus (=Rusko), presláv sa!

Лики бессмертнх богов   Tváre nesmrteľných bohov

Kупалец  Kupalec je vatra, ktorú mládež preskakuje na sviatok Ivana Kupalu (Ivan Kupala plní funkciu Jána Krstiteľa). Dodnes sa slávi tento sviatok u východných Slovanov a v Pribaltike, pôvodne na počesť zrodenia slnečného boha Chorsa, ktorý prinášal na Zem teplo a dobré počasie. Ani nám nie je neznáme preskakovanie Jánskych ohňov… 

K дома Сварога   K domu Svarogovmu (Svarog – slovanský boh Počiatku, boh Slnka a Svetla 

на Свароговой дороге     Na Svarogovej ceste 

Kупала и Kоcтрома   Kupala – viď vyššie, Kostroma – Mesto s prístavom na rieke Volge, 270 000 obyvateľov)

Гой, Роде, Гой!    Hoj, Rode, Hoj!  (Rod – boh – pôvodca žvota a rodu, ochanca domu a rodiny)

Солнцеворот     Slnovrat 

От сердца к небу   Od srdca k nebu 

Ярило  –   Jarilo  (Jarilo – ďalší zo slovanských slnečných bohov, spájaný s plodnosťou a úrodnosťou    Скульптура «Ярило» в парке  Украинская степь  

По сырой земле   Po vlhkej zemi 

Масленица  – Fašiangy    Sviatok sa u východných Slovanov veľkolepo slávi dodnes, jeho neodmysliteľnou súčasťou sú bliny – palacinky  (u nás šišky – pampúšky – krepľe)

Брате славяне    Bratia Slovania 

Покровы небесного старца  Ochrana (Záštita, Orodovanie) Nebeského starca
Pokrov je aj pravoslávny sviatok.

…………………………………………………

Trochu z našej mytológie    blog  kuzmisin … O Svarogovi… 
http://kuzmisin.blog.sme.sk/c/54089/Bohovia-starych-Slovanov-Svarog.html

Feferónky 72

22.04.2024

V minulosti bol sex alternatívou k debilným seriálom. Zvláštne znamenie: Bez pírsingu, bez tetovania, psa nemá. .

Zo Zvyku

20.04.2024

Na Matku Zem sme zanevreli Na pretras prišli Nebesá Zvyká si trpák na povely A jeho duša neplesá .

Zloba

18.04.2024

Potmolím sa, kade cesty nevedú Neklenú sa nad vodami mosty Sŕknem dúšok živej vody od smädu Sníva Duša, kým sa telo postí .

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,239
Celková čítanosť: 5692507x
Priemerná čítanosť článkov: 2542x

Autor blogu

Archív