Založ si blog

Pivovrava 1 – piť pivo samému je hriech

 
Kpivooľkokrát som už zašiel k Rasputinovi, akože na kus reči, na pár kvapiek penivého moku, ktorí nevedno ktorí slovanský národ nazval  p i v o.
 
Vstupujem do krčmového pološera, naplneného polovôňou pivných výparov a polovravou ozývajúcou sa od niektorých stolíkov. Cez uhlopriečku krčmy pozerám ako geometer do protiľahlého kútika a môj pohľad spočinie pri poslednom stolíku v kúte pod oknom. Poteším sa, ak zbadám na stolíku pohár piva, za ním striebrosivú hlavu s rovnakými fúzmi s pohľadom zaboreným do novín či iného papierového výtvoru, niekedy aj s pivom v ruke. Srdce sa radostne rozbúši, nasleduje moment prekvapenia a za ním objednávka.
 
Býva však aj tak, že oné miesto zíva prázdnotou a pár lúčov svetla prenikajúcich cez okno zohrieva prázdne popolníky na stole, alebo sa za týmto „našim“ stolíkom usalašili salašníci z neďalekej stávkovej kancelárie a tiketujú a tiketujú donekonečna, niektorí iba pri pohári koly. A sedia tam ako koly v plote, ktoré ešte nik nestihol ukradnúť.
 
Bol, či nebol tu môj sivý priateľ? Ten čo píše básne a niekedy aj prózu … a čo sa neponíži natoľko, aby si objednal kolu … Nebol. Tak zaznie lakonická odpoveď čašníčky. Čo som aj čakal. Pretože keby tu bol, tak by tu bol. Lebo teraz je jeho hodina pitia piva v tejto krčme U Rasputina. Dve pivá a dosť! Doma čaká Donko / a ktovie, kto ešte /. Lenže byt nie je čakáreň … Taký je zvyk. Ale aj zvyky sa niekedy zvyknú porušovať. Pribudne pivo tretie, štvrté … Vlastne ho ani tak veľa nepribudne, lebo čo hrdlom pribudne, to obličkami prepasírované a o alkohol ochudobnené ubudne cez rúrky pisoára vo vécku voňajúcom naftalínom.
 
Ak ho nevidím za oným, alebo aspoň za iným stolíkom, poďakujem čašníčke za informáciu, pomaly sa otočím, odchádzam, Dovidenia, dnes nám to nevyšlo, možno nabudúce! Piť pivo samému je hriech. Do pekla za neho nepôjdete, ale je to hriech, ktorí sa dá a má ľahko napraviť. Veď ktoríkoľvek krčmár vám dá rozhrešenie, ani sa mu veľmi spovedať nemusíte. Najme ak prijímate pod obojím – pivo a borovičku, zvanú aj halúzková, lesný koňak či bororo.
 
Ako vravím – piť pivo samému je hriech …
 
 ulica350s

ilustroval: Juraji Kováč
 
predošlý článok ……………….. nasledujúci

Zloba

18.04.2024

Potmolím sa, kade cesty nevedú Neklenú sa nad vodami mosty Sŕknem dúšok živej vody od smädu Sníva Duša, kým sa telo postí .

Osamelosť

16.04.2024

Osamelý balón tŕnie na nebi Osamelý koráb morom pláva Osamelo klonujú sa améby Osamelej päte chýba hlava .

Feferónky 71

14.04.2024

Nech vás dnešok netrápi – zajtra bude horšie. Keby bolo jablko spadlo na hlavu Adamovi, možno by sa bol včas spamätal. .

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,237
Celková čítanosť: 5684948x
Priemerná čítanosť článkov: 2541x

Autor blogu

Archív