Založ si blog

Pivovrava 3 – pivo je ako žena, dobré pivo je ako dobrá žena

 
Apivo započúvali ste sa niekedy, ako pivo šumí? Nehanbite sa priložte si čerstvo načapované pivo k uchu. Počujete v ňom šum jačmenného poľa za jarného vetra. Kto chce, môže si vypočuť celú rozprávku.
 
A ešte som na tom zaostalom Balkáne zistil, že k pivu vám bežne sami od seba prinesú oriešky, slané tyčinky, zemiakové lupienky, syr, rybku či mnohé iné dobroty / napríklad aj jemne narezanú osolenú či naoctovanú mrkvu / a vôbec za to nemusíte priplácať, je to v základnej „výbave“ piva. A ak zostanete verný tej istej krčme, bežne máte tretie či štvrté pivo ako pozornosť podniku, prípadne vám donesú štamprlíček nejakej miestnej špeciality. Hnusný Balkán!
 
A s hrôzou zistíte, že obsluhujúci personál sa na vás usmieva, je čisto oblečený v podnikovej „rovnošate“, a ak práve neobsluhuje, ochotne sa porozpráva s hosťom, poinformuje ho o tom, čo ho zaujíma … A obsluhuje sa s úsmevom. Čašník či čašníčka sa na vás usmieva, a nechodí, neťahá nohy za sebou / bárs je už polnoc a je na nohách od rána /, ale chodí priam tanečným krokom, vznáša sa, pláva … A krígel pred vás položí jemne, akoby bol z krištáľu. Po stenách poháru pivo nesteká. Keď sa opriete o stôl, lakte sa vám na neho neprilepia.
  
Ak chcete niečo aj konzumovať, pred každým novým hosťom sa prestrie nový, čistý, bárs aj papierový obrus. Páči sa vám podnikový pohár a chceli by ste ho mať vo svojej domácej zbierke? Netreba kradnúť. Stačí naznačiť … Ochotne vám ho podarujú. Najmä ak ste štamgastom. Ale podmienka to nie je. Teda vo svete sú aj takéto pivné zvyky. A to nie je rozprávka ani žiadny iný výmysel. Dokonca ani to, že keď nemáte „drobné“ na zaplatenie a čašník ani majiteľ nemá drobné, aby vám vydal, on sám vám navrhne, že zaplatíte pri ďalšej návšteve podniku.
  
Ako len môžu byť takí dôverčiví?! A už ste zažili, že vám, cudzincovi, čašník nesprávne vydá / vo váš neprospech /, nájde si vás v meste alebo vás dohoní za mestom a s ponižujúcim ospravedlnením vám vráti sumu, o ktorú vás nechtiac obral.
 
Veru pivo je ako žena, dobré pivo ako dobrá žena …
 
 
 zena350s

 ilustroval: Juraji Kováč
 
predošlý článok ……………….. nasledujúci

Feferónky 73

24.04.2024

Alkoholici a fajčiari môžu byť spokojní. Na orgány sa nehodia. Dobrí ľudia majú v živote len malú šancu uplatniť sa – svet patrí kurvám! .

Feferónky 72

22.04.2024

V minulosti bol sex alternatívou k debilným seriálom. Zvláštne znamenie: Bez pírsingu, bez tetovania, psa nemá. .

Zo Zvyku

20.04.2024

Na Matku Zem sme zanevreli Na pretras prišli Nebesá Zvyká si trpák na povely A jeho duša neplesá .

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,240
Celková čítanosť: 5695683x
Priemerná čítanosť článkov: 2543x

Autor blogu

Archív