Založ si blog

Pivovrava 1 – piť pivo samému je hriech

 
Kpivooľkokrát som už zašiel k Rasputinovi, akože na kus reči, na pár kvapiek penivého moku, ktorí nevedno ktorí slovanský národ nazval  p i v o.
 
Vstupujem do krčmového pološera, naplneného polovôňou pivných výparov a polovravou ozývajúcou sa od niektorých stolíkov. Cez uhlopriečku krčmy pozerám ako geometer do protiľahlého kútika a môj pohľad spočinie pri poslednom stolíku v kúte pod oknom. Poteším sa, ak zbadám na stolíku pohár piva, za ním striebrosivú hlavu s rovnakými fúzmi s pohľadom zaboreným do novín či iného papierového výtvoru, niekedy aj s pivom v ruke. Srdce sa radostne rozbúši, nasleduje moment prekvapenia a za ním objednávka.
 
Býva však aj tak, že oné miesto zíva prázdnotou a pár lúčov svetla prenikajúcich cez okno zohrieva prázdne popolníky na stole, alebo sa za týmto „našim“ stolíkom usalašili salašníci z neďalekej stávkovej kancelárie a tiketujú a tiketujú donekonečna, niektorí iba pri pohári koly. A sedia tam ako koly v plote, ktoré ešte nik nestihol ukradnúť.
 
Bol, či nebol tu môj sivý priateľ? Ten čo píše básne a niekedy aj prózu … a čo sa neponíži natoľko, aby si objednal kolu … Nebol. Tak zaznie lakonická odpoveď čašníčky. Čo som aj čakal. Pretože keby tu bol, tak by tu bol. Lebo teraz je jeho hodina pitia piva v tejto krčme U Rasputina. Dve pivá a dosť! Doma čaká Donko / a ktovie, kto ešte /. Lenže byt nie je čakáreň … Taký je zvyk. Ale aj zvyky sa niekedy zvyknú porušovať. Pribudne pivo tretie, štvrté … Vlastne ho ani tak veľa nepribudne, lebo čo hrdlom pribudne, to obličkami prepasírované a o alkohol ochudobnené ubudne cez rúrky pisoára vo vécku voňajúcom naftalínom.
 
Ak ho nevidím za oným, alebo aspoň za iným stolíkom, poďakujem čašníčke za informáciu, pomaly sa otočím, odchádzam, Dovidenia, dnes nám to nevyšlo, možno nabudúce! Piť pivo samému je hriech. Do pekla za neho nepôjdete, ale je to hriech, ktorí sa dá a má ľahko napraviť. Veď ktoríkoľvek krčmár vám dá rozhrešenie, ani sa mu veľmi spovedať nemusíte. Najme ak prijímate pod obojím – pivo a borovičku, zvanú aj halúzková, lesný koňak či bororo.
 
Ako vravím – piť pivo samému je hriech …
 
 ulica350s

ilustroval: Juraji Kováč
 
predošlý článok ……………….. nasledujúci

Zostali mi

26.04.2024

Zostali mi z kamarátiek vrany Na briezke sa straka rozškrieka Krákoravý koncert na svitaní Preniká do útrob človeka .

Feferónky 73

24.04.2024

Alkoholici a fajčiari môžu byť spokojní. Na orgány sa nehodia. Dobrí ľudia majú v živote len malú šancu uplatniť sa – svet patrí kurvám! .

Feferónky 72

22.04.2024

V minulosti bol sex alternatívou k debilným seriálom. Zvláštne znamenie: Bez pírsingu, bez tetovania, psa nemá. .

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,241
Celková čítanosť: 5697031x
Priemerná čítanosť článkov: 2542x

Autor blogu

Archív