Založ si blog

Ruské „ložki“ a „ložkari“

  Keďže nielen chlebom bol človek odjakživa živý, ale občas sa dosýtil aj rôznymi polievkami či kašami, kedysi dávno náš prapredok vymyslel lyžicu. Materiály na jej výrobu boli rôzne – spočiatku také, ako príroda poskytovala v danej zemepisnej lokalite –  kosť, drevo, hlina, neskôr pribudli kov, porcelán, sklo…

ložki   ložki

 
Dnes si nejeden turista prinesie z  Ruska po matrioške, samovare  a vodke  snáď najznámejší suvenír – krásnu drevenú pestrofarebnými ornamentmi vymaľovanú („rospisnuju“) lyžicu. Najčastejším ornamentom sú rastlinné motívy, v niektorých oblastiach sa môžeme stretnúť aj s geometrickými vzormi.

ložki   ložki

 
Drevené lyžice, ako ináč, patrili v Rusku do kuchynskej výbavy každej roľníckej rodiny. Postupne sa zdokonaľoval ich tvar, neskôr  sa na nich začali maľovať rôzne ornamenty, a pri výzdobe si prichádzali na svoje aj šikovní ľudoví rezbári.

Historické zábery z dielní na výrobu lyžíc v 19. storočí.

výroba lyžičiek   výroba lyžičiek

 
Výroba týchto lyžíc siaha ďaleko do histórie. Najväčším strediskom ich výroby v Rusku sa stali dedinky a dediny  Nižegorodskej  gubernie (na riekach Volga a Oka, s hlavným mestom gubernie Nižnij Novgorod, ktorý sa v časoch socializmu nazýval Gorkij). Už v 19. storočí boli tieto výrobky známe takmer po celom Rusku aj v susedných krajinách. Ako výrobný materiál slúžili rôzne druhy dreva – jaseň, jelša, jarabina, borievka, ale aj dovážané klen (javor) palma, najčastejšie sa však používala typická ruská breza. Za najkvalitnejšie drevo sa považoval klen.

výroba lyžičiek   výroba lyžičiek
 
„Jedáci“ si všimli, že pri naberaní jedla z nádoby lyžica naráža na dno a vydáva zvuk. Odtiaľ bol už len krok k nápadu neznámeho ľudového umelca využiť lyžicu ako „bicí“ hudobný nástroj. Najmä keď sa zistilo, že lyžice narážajúce navzájom  o seba, vydávajú zvuk ešte krajší…   Jeho zafarbenie záviselo aj od druhu použitého dreva, veľkosti či tvaru lyžice, tempa úderov…



 
Najprv v súkromí, potom na verejných vystúpeniach sa objavili sólisti v hre  na lyžice, a dostali priliehavé pomenovanie LOŽKARI. Stávali sa z nich  skutoční majstri v ovládaní rôznych trikov držania lyžíc a podobne.  Nasledovali duetá… a postupne vznikli celé ľudové súbory. Táto hudobná tradícia sa rozšírila na celé Rusko, Bielorusko, Ukrajinu, aj iné blízke krajiny.



 
Nie sú zriedkavosťou ani detské súbory, a to počnúc tými najmenšími.




 
Lyžice –  LOŽKI sú dnes zaradené  medzi ľudové hudobné nástroje. Súbory sa zúčastňujú nielen na oblastných či celoruských súťažiach, ale tiež  na medzinárodných festivaloch ľudových hudobných nástrojov, kde zaznamenali už nemálo úspechov a vždy a všade sa páčia.  A keď k hudobnému či choreografickému umeleckému dojmu pridáme dojem z nádherných ruských ľudových krojov…

Jednoducho – l a h ô d k a .



 
Ja osobne som na vystúpení „ložkarov“ bol síce iba jediný raz ale myslím, že stálo to za to. Neviem už vlastne s istotou povedať ani kde to bolo, na ktorom mieste, v ktorom divadle, ba ani v ktorom meste, teraz si už nespomeniem – a klamať nechcem. Aj podľa toho vytušíte, ako som bol nimi celý unesený. Vidieť vystúpenie naživo, najmä ruských dievčat v krojoch (a mať 20 rokov) ako hrajú na lyžičky, je fakt nezabudnuteľné. Sledovať také niečo, na monitore počítača, je len ako, pozerať sa na tieň. Vybral som ale aspoň pár ukážok. Možno aj z tej „tieňohry“ preskočila iskra a trochu z atmosféry, ktorá mňa vtedy rozpálila.



 
zdroje:  1   2

Zloba

18.04.2024

Potmolím sa, kade cesty nevedú Neklenú sa nad vodami mosty Sŕknem dúšok živej vody od smädu Sníva Duša, kým sa telo postí .

Osamelosť

16.04.2024

Osamelý balón tŕnie na nebi Osamelý koráb morom pláva Osamelo klonujú sa améby Osamelej päte chýba hlava .

Feferónky 71

14.04.2024

Nech vás dnešok netrápi – zajtra bude horšie. Keby bolo jablko spadlo na hlavu Adamovi, možno by sa bol včas spamätal. .

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,237
Celková čítanosť: 5683557x
Priemerná čítanosť článkov: 2541x

Autor blogu

Archív