Založ si blog

Novella

Novella Nikolajevna Matvejeva (Новелла Матвеева) sa mi veľmi páčila pred 40 rokmi v Leningrade, ten jej nežný detský hlások. Vtedy sa rozprávalo, že je chorá a pripútaná k posteli, kde aj tvorí a sama sa odprevádza na gitare. Neviem, ako je to s ňou dnes, ale žije. Bolo mi tiež čudné, už vtedy, prečo má také americké témy (Missouri a iné), mňa ani nenapadlo, že sú to írske balady, ktoré prekladala do ruštiny. (A Rusi jej to nezarazili). Vo vlastnej tvorbe dokázala napríklad ospievať aj taký klinec v stene…

Narodila sa 7. 10. 1934 v meste Puškin. Otec bol historik a etnograf Ďalekého východu. Matka, učiteľkou literatúry a poétkou. Dedo Novelly Nikolajevny bol spisovateľom. Zaujímala ho história Ďalekého východu, Vladivostoku, niekoľko rokov žil aj v Japonsku. Rodinné prostredie teda nepochybne malo na Novellu Matvejevu priaznivý vplyv a usmernilo ju k tomu, aby sa v živote tiež zaoberala niečím zmysluplným. Po 2. svetovej vojne bolo v Rusku dosť veľa sirotincov, do svojho prvého zamestnania nastúpila ako vychovávateľka v jednom z nich. Neskôr navštevovala kurzy na Literárnom inštitúte. Od skorej mladosti píše básne, ktoré sa často stávali aj textami jej piesní. Tých naspievala naozaj požehnane, a ako by jej to ešte nestačilo, zhudobňovala aj básne svojho manžela, básnika Ivana Kiuru. Novelle Matvejeve to však bolo stále všetko málo a preložila do ruštiny piesne mnohých amerických country spevákov a pesničkárov. V ZSSR speváci tiež siahali po známych amerických hitoch stredného prúdu, podobne ako u nás v tom čase, taká naša „Novella“ nám tu však chýbala. Najmä prekrásne írske balady s jej ruskými textami a v jej podaní boli v celej krajine veľmi populárne a myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, ak napíšem, že tam (v ZSSR) tiež zľudoveli. V r. 1984 bol v Detskom divadle v Moskve uvedený muzikál obsahujúci 33 jej piesní. Napísala knihu spomienok „Lopta v nebi“. Vysoké štátne vyznamenania Novellu Nikolajevnu za jej činorodú a tvorivú prácu tiež neminuli. Myslím že si ich plne zaslúži. Pritom aj v časoch najväčšej slávy a popularity zostala stále tou istou skromnou, jednoduchou (v tom najlepšom slova zmysle) ženou. Dobrota srdca z nej vyžarovala všade kde sa objavila a je ju cítiť aj z jej zvukových nahrávok. Posúďte sami.

Veľmi sa mi páči jej Cigánka – Moldavanka  –  Цыганка молдаванка

Девушка из харчевни

Жил кораблик

Zloba

18.04.2024

Potmolím sa, kade cesty nevedú Neklenú sa nad vodami mosty Sŕknem dúšok živej vody od smädu Sníva Duša, kým sa telo postí .

Osamelosť

16.04.2024

Osamelý balón tŕnie na nebi Osamelý koráb morom pláva Osamelo klonujú sa améby Osamelej päte chýba hlava .

Feferónky 71

14.04.2024

Nech vás dnešok netrápi – zajtra bude horšie. Keby bolo jablko spadlo na hlavu Adamovi, možno by sa bol včas spamätal. .

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,237
Celková čítanosť: 5685563x
Priemerná čítanosť článkov: 2542x

Autor blogu

Archív