Založ si blog

Ľudmila – kráľovná ruskej ľudovej piesne

Dávno to bolo… teda z hľadiska ľudského veku. Prvá polovica päťdesiatych rokov. Ako to už za oných čias bývalo, mamka, babka, prababka boli prvé, od koho moje detské ucho počulo nejakú tú pesničku. Aj keď už boli na svete aj slovenské pesničky, ktoré dnes nazývame evergrínmi, doma sa pospevovali väčšinou ľudovky, a to v nárečí. Pravdaže, čoskoro sme tie pesničky zvládli aj my, deti. Postupne pribúdali pesničky z rôznych tradičných sviatkov, najmä svadobné, ale aj tie „mužnejšie“, ktoré sa ozývali pri návrate niektorých spoluobčanov z pohostinstva. Taký nápis sa skvel na našej krčme. Spomínam si, ako dievčatá hore dedinou so spevom „hnali pávičku“ či tancovali na dedinskom moste karičku. V tých časoch prešlo dedinou jedno – dve autá  za deň, a to sme utekali na cestu, aby sme ich aspoň zazreli. Takže most patril dievčatám v plnom rozsahu. Po večeroch zvykol hrávať jeden mládenec na klávesovej harmonike. Aj tam sme sa schádzali a dávali sme mu po 10 či 25 halierov. Keď navyberal za večer 3 korunky, bol spokojný. Tí starší sa pohybovali v rytme tanca, my, šarvanci, sme boli radi, že sme tam mohli byť. Počúvali sme aj rádio niekedy s jeho chrapotom zapríčinenom poveternostnými podmienkami. Zo spevačiek ľudových piesní z môjho raného detstva si spomínam najmä na Janku Guzovú. Potom prišla škola, a tam nás učili pesničku za pesničkou. Až do konca základnej školy. Nielen ľudovky, ale dokonca úryvky z opier (napr. zo Svätopluka  Eugena Suchoňa). Postupne sa dostávala do popredia populárna hudba, prevážne česká, neskôr aj slovenská a cestu k nám si začalo raziť aj zahraničie. Ľudovky u mládeže ustupovali do pozadia. Objavili sa „tranďáky“ a hudba putovala s nami. Na ľudovky som pomaly zabúdal…

Mal som 21 rokov, nachádzal som sa už asi pol roka v Sankt Peterburgu, vtedajšom Leningrade. Ktosi z našich mal so sebou niekoľko gramoplatní so slovenskými ľudovkami. Začali sme si ich púšťať… Vtedy som asi prvýkrát pochopil, čo je túžba po domove, čo je nostalgia…a vtedy som si asi uvedomil, čo je to krása ľudovej piesne v materinskom jazyku. 

Keďže sme študovali ruštinu, neobišlo sa to ani bez ruskej piesne, a teda ani bez ruskej ľudovky. Mnohé z pesničiek sme poznali už z domu, vystupovali u nás rôzne súbory, aj v škole sme sa učili ruské pesničky. Takže mnohé z nich sme si tam iba zopakovali, ale postupne sme sa začali teoreticky zoznamovať aj s ich interpretmi. V takej veľkej krajine bolo veľa súborov aj jednotlivcov zameraných na ľudovú a zľudovenú tvorbu a jej interpretáciu, veľa sme ich počúvali. Chcel by som sa dotknúť prednesu iba jednej z  nich, hádam najpopulárnejšej interpretky ruských, ale aj iných, ľudových piesní, vtedy ešte ani nie štyridsiatničky, dnes už spočívajúcej v umeleckom nebi. 
 
Je ňou  Людмила Зыкина / Ľudmila Zykina (poslovenčene Zykinová). 

Interpretka ľudových piesní, romancí, ale aj populárnych, tzv. estrádnych pesničiek. Zakladateľka a vedúca súboru Rossija.  

Narodila sa v Moskve 10.júna 1929, v Moskve aj skončila jej životná púť 1. júla 2009. Pochádzala z rodiny jednoduchých robotníkov. Otec Georgij Petrovič  pracoval v pekárni a matka Jekaterina Vasiljevna bola sanitárkou. Počas Veľkej vlasteneckej vojny (2. svetová) pracovala Ľudmila ako sústružníčka v závode na výrobu obrábacích strojov Serdža Ordžonikidzeho. Po vojne pôsobila ako sanitárka vo vojenskej nemocnici pod Moskvou a neskôr v inej nemocnici ako krajčírka. Jej životnou túžbou bolo stať sa – pilotkou. 

Roku 1947 úspešne prešla konkurzom a stala sa členkou Štátneho Akademického ruského ľudového súboru M.E. Pjatnického. Konkurz bol neuveriteľne silný – zo 4000 uchádzačov mali prijať 4. Prijali troch mládencov a Ľudmilu. Roku 1960 sa stáva sólistkou Moskoncertu a roku 1969 zakončila Moskovské hudobné učilište. 

Jedna z perličiek hovorí, že koncom 60. rokov koncertovala v Los Angeles, kde sa zoznámila s členmi skupiny Beatles. Údajne jej podarovali strieborný krížik, ktorý jej „prinášal úspechy“. Nie je to však oficiálne potvrdené. 

Na speváckom tróne ruských ľudovkariek vystriedala Ľudmila dovtedy populárnu Lidiju Ruslanovu. Tá spievala od roku 1920 asi do 1960. Ľudmila začala prerážať začiatkom 50. rokov a rýchlo sa stávala hviezdou. Zatiaľ čo Ruslanova spievala „výbušným“ štýlom, štýl Zykinovej bol spokojný, s dávkou vznešenosti, s citom pre monumentálnosť. Spievala zvláštnym  mezosopránom. Jej spev bol láskavý, uspokojujúci, vznešený. K jej hlasu podľa zafarbenia sa najviac hodil bajan a ľudové strunové nástroje. Na scéne sa správala vždy dôstojne, nikdy nevychádzala za rámec spevu, nerobila zbytočné pohyby či tanečné kroky, k divákom sa správala so všetkou úctou. V speve sa pridržiavala ruského ľudového štýlu, spočiatku ako zboristka, potom ako sólistka. Stala sa stelesnením ruskej ľudovej piesne, jej synonymom. V podaní ľudoviek ďaleko prevýšila všetky svoje súčasníčky a dodnes sa nenašiel nikto na jej úrovni. Viacerí autori – skladatelia tvorili  pre ňu piesne v ľudovom štýle (Mark Fradkin, Grigorij Ponomarenko, Alexander Averkin, Viktor Temnov a mnohí iní.)

Aj keď pieseň Tečot Volga naspievali také znamenitosti ako Mark Bernes či Vladimír Trošin, s jej názvom sa stále spája meno Ľudmily – jej spokojný hlas má pripomínať spokojný tok rieky Volgy. 
 
Zykina dlhé roky trpela na diabetes melitus. Roku 2007 sa podrobila ťažkej operácii bedrového kĺbu. Stihla osláviť ešte svoju 80-ku (20 dní pred smrťou), blahoželali jej mnohé významné osobnosti kultúry nielen z Ruska, ale aj zo zahraničia, aj cez tzv. telemosty. 25. júna 2009 ju v ťažkom stave prevážajú na ARO, kde 1. júla jej srdce dotĺklo. Pár dní predtým prekonala infarkt.  Pochovali ju na Novodevičjem cintoríne v Moskve vedľa hrobu Galiny Ulanovej, prvej primabaleríny ruského baletu. O pár dní vedľa nej pochovali Sergeja Michalkova, básnika a spisovateľa.  

Vydatá bola 4 razy. Deti nemala, nechcela ich mať, lebo si uvedomovala, že pre prácu by sa im nemohla dostatočne venovať. Na sklonku života si chcela adoptovať dievčatko z domova, ale v poslednej chvíli sa našiel jej otec a zobral si ju. 

Koncertovala v 92 krajinách sveta a vo všetkých republikách bývalého ZSSR. Existuje humanitárno – charitatívny fond Ľudmily Zykinovej.

Celý život sa vozila (symbolicky?) na volge a túžila po peugeote. Vlastnila aj mercedes, ale ten jej ukradli. 

„Prischli“ jej prezývky ako Kráľovná ruskej piesne, Miss Volga,…

Za roky svojej kariéry naspievala tisícky piesní, takže aspoň minimum na ukážku…
 
тонкая рябина  – Štíhla jarabina 


течёт река Волга  – Tečie rieka Volga 


композитор Марк Фрадкин, слова поэта Льва Ошанина
 
Течет река Волга

Издалека долго течет река Волга,
Течет река Волга, конца и края нет
Среди хлебов спелых, среди снегов белых
Течет моя Волга ,а мне семнадцать лет.
Сказала мать :“Бывает все, сынок.
Быть может, ты устанешь от дорог,
Когда придешь домой в конце пути,
Свои ладони в Волгу опусти“.
Издалека долго течет река Волга,
Течет река Волга, конца и края нет.
Среди хлебов спелых, среди снегов белых
Течет моя Волга, а мне уж тридцать лет.
Твой первый взгляд, твой первый плеск весла-
Все было ,только речка унесла.
Я не грущу о той весне былой,
Взамен ее твоя любовь со мной.
Издалека долго течет река Волга,
Течет река Волга, конца и края нет.
Среди хлебов спелых, среди снегов белых
Гляжу в тебя, Волга, седьмой десяток лет.
Здесь мой причал и здесь мои друзья –
Все ,без чего на свете жить нельзя.
С далеких плесов в звездной тишине
Другой мальчишка подпевает мне.
Издалека долго течет река Волга,
Течет река Волга, конца и края нет.
Среди хлебов спелых, среди снегов белых
Течет моя Волга, а мне семнадцать лет,
А мне семнадцать лет.
 
Voľný preklad
 
Z veľkej diaľky dlho tečie rieka Volga
Tečie rieka Volga, konca a kraja niet
Aj obilím zrelým, a aj snehom bielym
Tečie moja Volga –  mne je sedemnásť liet 
 
Povedala mama: -Všeličo sa stáva, synček,
možno raz budeš unavený z cesty
a keď nakoniec dôjdeš domov,
Do Volgy ponor svoje dlane.
 
Z veľkej diaľky dlho…
……. mne je už tridsať liiet
 
Tvoj prvý pohľad, prvý tvoj vesla šplech.
Všetko, čo bolo, riečka odniesla. 
Nesmútim za tou bývalou jarou,
Tvoja láska mi nahradila ju.
 
Z veľkej diaľky dlho…
…..hľadím do teba, Volga… už sedemdesiat liet
 
Tu je prístav môj i moji priatelia,
všetko, bez čoho sa nedá žiť.
Z plies ďalekých vo hviezdnej tíšine
už iný chlapec spieva o Volge:
 
Z veľkej diaľky dlho…
…  mne je sedemnásť liet …   mne je sedemnásť liet…
 
милая мама   Milá mama 


вот мчится тройка почтовая  Nesie sa trojka poštová 


ивушка   vrbička 


падают листья   padajú listy 


песня о России  Pieseň o Rusku (Posledné vystúpenie speváčky) 


оренбургский пуховый платок (к юбилею – последнему…)  –  Orenburgská páperová šatka … vystúpenie k poslednému jubileu speváčky 


ах, если бы Земля  Ech, keby tak Zem… (Posmrtná spomienka na Ľ. Zykinu)


  

D r a g o    19062011

V Krajine

27.03.2024

Doba je bizarná Život je skapatý Čo ráno platilo Večer už neplatí .

Feferónky 67

25.03.2024

Nie ten je priateľ, kto ťa opitého dvíha zo zeme, ale ten, kto si k tebe ľahne. . Kam sa hrabe ženská logika na ženskú fantáziu! .

Feferónky 66

23.03.2024

Keď vám iní kopú jamu, pomôžte im a urobte si bazén. Každý má svoje problémy a niektorí si privlastnia aj cudzie. .

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Drahoslav Mika

fejtóny, aforizmy, básničky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,226
Celková čítanosť: 5657633x
Priemerná čítanosť článkov: 2542x

Autor blogu

Archív